Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΣΧΕΔΙΑ»

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας «σχεδία» («σχεδία ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.») ιδρύθηκε το 2017. Σκοπός του συνεταιρισμού είναι:

1) Η βιώσιμη ανάπτυξη
2) Η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών γενικού ενδιαφέροντος

Στις δραστηριότητες που ασκεί η «σχεδία ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.», μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

α) Η σύσταση, η λειτουργία και ο συντονισμός εκπαιδευτικών εργαστηρίων, όπου θα εκπαιδεύονται άνθρωποι που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό (άστεγοι, μακροχρόνια άνεργοι κ.λπ.) στην επαναχρησιμοποίηση (ανακύκλωση) και μετατροπή αδιάθετων περιοδικών και εντύπων (για παράδειγμα των αδιάθετων τευχών του περιοδικού «σχεδία»), καθώς και άλλων ανακυκλώσιμων υλικών, σε χρηστικά προϊόντα/ αγαθά, τα οποία, στη συνέχεια, θα διατίθενται προς λιανική ή/ και χονδρική πώληση.

β) Η σύσταση, η διοργάνωση, η λειτουργία και ο συντονισμός εκπαιδευτικών εργαστηρίων και σεμιναρίων, όπου θα εκπαιδεύονται άνθρωποι (μαθητές σχολείων και όποιος ενδιαφέρεται) στην επαναχρησιμοποίηση (ανακύκλωση) και μετατροπή αδιάθετων περιοδικών και εντύπων (για παράδειγμα των αδιάθετων τευχών του περιοδικού «σχεδία»), καθώς και άλλων ανακυκλώσιμων υλικών σε χρηστικά προϊόντα/ αγαθά, ενισχύοντας έτσι την περιβαλλοντική συνείδηση και αναδεικνύοντας περιβαλλοντικές λύσεις.

γ) Η ίδρυση, η λειτουργία και ο συντονισμός χώρων, οι οποίοι θα λειτουργούν ως εκπαιδευτήρια, όπου θα φιλοξενούνται εργαστήρια εκμάθησης επαναχρησιμοποίησης (recycling και upcycling) χαρτιού και άλλων ανακυκλώσιμων αγαθών, προκειμένου να προληφθεί η απόρριψή τους στα σκουπίδια και να εκπαιδευτεί ο μέσος πολίτης σε ζητήματα που αφορούν τη χρηστή διαχείριση αγαθών που σε άλλες περιπτώσεις θα χαρακτηρίζονταν «απόβλητα», συνεισφέροντας στην εδραίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης προς την κατεύθυνση της μείωσης των αποβλήτων. Οι χώροι θα λειτουργούν, επίσης, ως σημεία κατασκευής και πώλησης των προϊόντων αυτών, ως εκθεσιακοί χώροι, αλλά και ως χώροι εστίασης (καφέ κ.λπ.), δημιουργώντας νέες προοπτικές και ευκαιρίες εκπαίδευσης και απασχόλησης σε ανθρώπους που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό (άστεγοι, μακροχρόνια άνεργοι κλπ).

δ) Υπηρεσίες Επαγγελματικού Προσανατολισμού και στήριξης για την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη ανθρώπων που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε ακραίες μορφές.

Το καταστατικό του Συνεταιρισμού:

Πληροφορίες

  Κολοκοτρώνη 56, 10560 ΑΘΗΝΑ
210 331 6849

 Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή : από τις 08:30 το πρωί έως και αργά το βράδυ.
 

Για τηλεφωνικές κρατήσεις κάλεσε στο 210 331 6849 ή στείλε μας μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@shediart.gr.

Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής.

Χρήστος Αλεφάντης, διαχειριστής

«Γεννήθηκα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου στα μέσα της δεκαετίας του ’50 είχαν μεταναστεύσει οι, εκ Πελοποννήσου ορμώμενοι, γονείς του. Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, είμαι ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης του ελληνικού περιοδικού δρόμου «σχεδία», το οποίο κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2013. Νωρίτερα, το 2006, είχα ιδρύσει την καμπάνια «Γκολ στη Φτώχεια» (εθνική ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων), μέσα από την οποία αξιοποιείται ο αθλητισμός και δη το ποδόσφαιρο για την ενεργοποίηση και κοινωνική (επαν)ένταξη ανθρώπων που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό».

Σπυρίδων Ζωνάκης, γραμματέας

«Γεννήθηκα στον Πειραιά το 1982. Αποφοίτησα από το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2005 και το 2007 από το ερευνητικό μεταπτυχιακό (Master 2 Recherche) στη Συγκριτική Πολιτική του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου PARIS X-Nanterre, όπου ειδικεύθηκα στη σύγχρονη πολιτική και κοινωνική ιστορία και σε ζητήματα διεθνούς προστασίας προσφύγων. Στη Γαλλία, συνεργάστηκα με το τμήμα αρχείων και έρευνας (Département «Archives et Recherche») της Bibliothèque de documentation internationale contemporaine. Έχω αρθρογραφήσει στο περιοδικό «Γαλέρα» και την εφημερίδα «Αυγή», ενώ έχω συνεργαστεί και με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αίτημα», αναφορικά με την παροχή νομικής υποστήριξης σε αιτούντες άσυλο. Από το 2008 ασχολούμαι με την παράδοση μαθημάτων γαλλικής γλώσσας, ενώ έχω παρακολουθήσει το διετές εργαστήρι για επιμελητές εκδόσεων του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Είμαι δημοσιογράφος στο περιοδικό δρόμου «σχεδία» από την ίδρυσή του».

Αιμιλία Δούκα, ταμίας

«Έχω εργαστεί πολλά χρόνια σε εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό πάνω στη σύνθεση και υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης και επικοινωνίας. Συμμετέχω από τα πρώτα μου βήματα εθελοντικά στην καμπάνια «Γκολ στη Φτώχεια» και την ελληνική ομάδα αστέγων από το 2007. Το παρθενικό ταξίδι του περιοδικού δρόμου «σχεδία» στους αθηναϊκούς δρόμους το Φεβρουάριο του 2013 με βρίσκει στη… γέφυρα. Από τη θέση της «υπεύθυνης επικοινωνίας & διαχείρισης κοινωνικών προγραμμάτων» συμμετέχω στο σχεδιασμό επικοινωνιακών δράσεων, στην οργάνωση εκδηλώσεων ενημέρωσης και fundraising, στη διαχείριση κοινωνικών υποστηρικτών ενεργειών της «σχεδίας», όπως και στην ανάπτυξη δικτύου εθελοντών και συνεργασιών με άλλους φορείς».

Katrin Kretschmer, μέλος

«Σπούδασα αθλητικές επιστήμες και παιδαγωγικά. Ίδρυσα και επί σειρά ετών ήμουν συντονίστρια της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας αστέγων της Γερμανίας. Έχω εργαστεί ως project manager σε κοινωνικά προγράμματα στο Κίελο, σε μια περιοχή όπου το ποσοστό παιδικής φτώχειας ξεπερνούσε το 61%. Επίσης, υπήρξα συντονίστρια του πανευρωπαϊκού προγράμματος διά βίου μάθησης,για την παραγωγή κοινωνικών προγραμμάτων με έμφαση στον αθλητισμό και δη το ποδόσφαιρο στο οποίο συμμετείχαν συνολικά δέκα χώρες. Έχω αφοσιωθεί στη δημιουργία εκπαιδευτικών συμμετοχικών προγραμμάτων, σχεδιασμένα ειδικά για ανθρώπους που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό».

Σέργιος Μήλης, μέλος

«Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1973. Μεγάλωσα και ζω μόνιμα στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασα Τοπογράφος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από όπου αποφοίτησα το 1997. Άσκησα το επάγγελμα του τοπογράφου μέχρι το 2011. Από το 2007 συμμετέχω εθελοντικά στην καμπάνια «Γκολ στη Φτώχεια», στην οποία υπάγεται η ποδοσφαιρική Εθνική Ομάδα Αστέγων. Από το 2012 εργάζομαι στο περιοδικό δρόμου «σχεδία», που εκδίδεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΜΚΟ, ως υπεύθυνος του δικτύου πωλητών. Είμαι παντρεμένος και έχω δύο παιδιά».