Το όραμα μας

Η συνηθισμένη πρακτική στο χώρο του έντυπου Τύπου είναι η ανακύκλωση των όποιων αδιάθετων (απούλητων) φύλλων/ αντιτύπων, συνήθως μέσω της παράδοσής τους σε εταιρείες που εξειδικεύονται στην ανακύκλωση χαρτιού.

Η πρακτική αυτή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς, ωστόσο, να αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό τις υπάρχουσες δυνατότητες και να αποδίδει το μέγιστο περιβαλλοντικό όφελος. Διεθνώς, η εναλλακτική διαχείρισητων απορριμμάτων βασίζεται στην ακόλουθη πυραμίδα ιεράρχησης: πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, ανάκτηση (υλικών και ενέργειας) και, στο τέλος, ταφή.

Το «πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης αρτ σχεδία» (Upcycling project») του περιοδικού δρόμου «σχεδία» είναι ένα πρόγραμμα όπου, κινούμενο όσο πιο κοντά γίνεται στην κορυφή αυτής της πυραμίδας, συναντιούνται η κοινωνική επιχειρηματικότητα, η εκπαίδευση, η συμμετοχή, η κοινωνική (επαν)ένταξη, η δημιουργία, η καινοτομία και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Βασικός στόχος του είναι η δημιουργία ευκαιριών για την ενεργοποίηση και την περαιτέρω εκπαίδευση και επιμόρφωση, με την παράλληλη δημιουργία προοπτικών απασχόλησης, συμπολιτών μας που είναι άστεγοι και/ ή ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (μακροχρόνια άνεργοι, άνθρωποι ανενεργοί που ζουν υπό την απειλή της έξωσης κ.λπ.) και οι οποίοι βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Σε πρώτη φάση, το πρόγραμμα βασίζεται στους εξής άξονες/ τομείς δράσης.

1. Επαναχρησιμοποίηση (upcycling) των αδιάθετων (παλαιότερων) τευχών του περιοδικού δρόμου «σχεδία» και μετατροπή τους σε νέα προϊόντα. Η διαδικασία της επαναχρησιμοποίησης προσθέτει αξία με τη μετατροπή του «άχρηστου» χαρτιού σε προϊόντα υψηλής αισθητικής και ποιότητας.

2. Παρουσίαση, προώθηση και πώληση όλων των προϊόντων σε μια γκαλερί/ κοινωνική επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας (αρχικά), καθώς και μέσα από μία ηλεκτρονική πλατφόρμα (e-shop). Παράλληλα, λειτουργεί ένα δίκτυο χονδρικής πώλησης (wholesale) για τη διάθεση των προϊόντων μέσα από επιλεγμένα καταστήματα (αλλά και υπηρεσίες, εταιρείες κ.λπ.) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα δημιουργίας νέων προϊόντων κατά παραγγελία (για φορείς, εταιρείες, αλλά και ιδιώτες).

3. Στον ίδιο χώρο όπου βρίσκεται η γκαλερί (showroom) και οι εγκαταστάσεις των εργαστηρίων λειτουργεί και ένα μικρό καφέ. Έτσι, όλες οι δραστηριότητες συνδυάζονται με την παροχή βασικών υπηρεσιών εστίασης (καφές, τσάι κ.λπ.). Πρόκειται, στην ουσία, για έναν πολυχώρο ο οποίος αποτελεί σημείο συνάντησης και κόμβο καινοτομίας.

Το όραμα του προγράμματος επαναχρησιμοποίησης «αρτ σχεδία» (Upcycling project) συνοψίζεται στην εξής φράση: Ενεργοποίηση και ενδυνάμωση, μέσα από τη συμμετοχή, την εκπαίδευση και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε ανθρώπους που βιώνουν τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με παράλληλη συμβολή στην ανάδειξη και ανάπτυξη βέλτιστων περιβαλλοντικών πρακτικών.

Για το μέλλον, θέλουμε:

  • οι συμμετέχοντες να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και κίνητρο για άλλους να αναπτύξουν δημιουργικές κοινωνικές επιχειρήσεις.
  • να υποστηρίξουμε ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό να υποστηρίξουν οι ίδιοι τον εαυτό  τους, μέσω μιας συμμετοχικής διαδικασίας.

  • να συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση όλων των πολιτών για έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής.

Πληροφορίες

  Κολοκοτρώνη 56, 10560 ΑΘΗΝΑ
213 023 1220

  Ώρες λειτουργίας
Κυριακή – Πέμπτη 8:30 π.μ.- 12:30 π.μ.
Παρασκευή – Σάββατο 8:30 π.μ. – 1 π.μ.

Για τηλεφωνικές κρατήσεις κάλεσε στο 213 0231220 ή στείλε μας μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@shediart.gr.

  • Είμαστε μια κοινωνική επιχείρηση για επαναχρησιμοποιημένα προϊόντα (upcycling), σε συνδυασμό με μια γκαλερί-καφέ, η οποία λειτουργεί, παράλληλα, ως εκθεσιακός χώρος (showroom) και σημείο λιανικών πωλήσεων.
  • Διαθέτουμε προς πώληση αντικείμενα για καθημερινή χρήση, για ειδικές εκδηλώσεις ή ακόμη και για τη διακόσμηση χώρων, τα οποία έχουν φτιαχτεί από την επαναχρησιμοποίηση (upcycling) αδιάθετων (απούλητων) τευχών του περιοδικού δρόμου «σχεδία», όπως φωτιστικά, τσάντες, σκουλαρίκια.
  • Τα εργαστήρια και όλη η διαδικασία παραγωγής των προϊόντων είναι ανοιχτά στους πολίτες. Όποιοι ενδιαφέρονται μπορούν να έρθουν, να ενημερωθούν, να προτείνουν τα δικά τους σχέδια, να μοιραστούν τις ιδέες τους, να λάβουν μέρος σε εργαστήρια και εκδηλώσεις μας και να επισκεφθούν τις ειδικές εκθέσεις μας. Στο φιλόξενο, ζεστό περιβάλλον του καφέ-γκαλερί που, επίσης, έχει «χτιστεί» από τα ίδια επαναχρησιμοποιημένα/ ανακυκλωμένα υλικά, οργανώνονται διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις για όλους.
  • Οι υποστηρικτές μας (αγοραστές κ.λπ.) είναι κοινωνικά ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες, που ενδιαφέρονται για χειροποίητα και οικολογικά σχεδιασμένα προϊόντα -είτε πρόκειται για προσωπική χρήση, είτε ως εταιρικό δώρο, είτε για το γραφείο κ.λπ. Το project δεν στέκεται στο πρόβλημα, αλλά προτείνει λύσεις στους καταναλωτές εκείνους που νοιάζονται για το οικολογικό τους αποτύπωμα.