Το όραμα μας

Την Άνοιξη του 2018, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του κοινωνικού και περιβαλλοντικού προγράμματος «σχεδία αρτ» (shediart).

Έχουν περάσει χρόνια από τότε που η σελίδα 32 ενός απούλητου τεύχους της «σχεδίας» βρήκε μια άλλη ζωή, απέκτησε έναν καινούριο ρόλο. Από εκεί που ήταν «κάτι» που διαβάζεται, μεταμορφώθηκε σε «κάτι» που φοριέται. Από ένα περιοδικό σε ένα σκουλαρίκι, για την ακρίβεια.

Ήταν Οκτώβριος του 2014 και μόλις είχαμε κάνει το πρώτο αποφασιστικό βήμα ενός νέου πρότζεκτ που έμελλε να εξελιχθεί σε ένα πολυδιάστατο κοινωνικό πρόγραμμα, το οποίο το 2018 πήρε σάρκα και οστά. Πρόκειται για το κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόγραμμα «σχεδία αρτ», ένα πρόγραμμα στο οποίο συναντιούνται η αγάπη, η αλληλεγγύη, η εκπαίδευση, η συμμετοχή, η κοινωνική (επαν)ένταξη, η δημιουργία, η κοινωνική επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ευκαιριών για την ενεργοποίηση, περαιτέρω εκπαίδευση και επιμόρφωση, με την παράλληλη δημιουργία προοπτικών απασχόλησης σε συμπολίτες μας που είναι άστεγοι και / ή ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η πρώτη ομάδα ωφελουμένων του προγράμματος αποτελούνταν από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι βρίσκονταν στο δίκτυο διανομέων του περιοδικού δρόμου «σχεδία».

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η συνηθισμένη πρακτική στο χώρο του έντυπου Τύπου είναι η ανακύκλωση των όποιων αδιάθετων (απούλητων) φύλλων, συνήθως μέσω της παράδοσής τους σε εταιρείες που εξειδικεύονται στην ανακύκλωση χαρτιού. Η πρακτική αυτή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς, ωστόσο, να αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό τις υπάρχουσες κοινωνικές και οικονομικές δυνατότητες και να αποδίδει το ελάχιστο δυνατόν περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Διεθνώς, η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων βασίζεται στην ακόλουθη πυραμίδα ιεράρχησης: πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, ανάκτηση (υλικών και ενέργειας) και, στο τέλος, ταφή. Και η «σχεδία», έχοντας ως θεμελιώδη αρχή της το σεβασμό στον άνθρωπο, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει διαφορετικά όσον αφορά το περιβάλλον. Έτσι, από το Μάρτιο του 2013, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού δρόμου «σχεδία», τα αδιάθετα τεύχη δεν φεύγουν από το γραφείο, αλλά αποθηκεύονται με σκοπό όχι την ανακύκλωση, αλλά την επαναχρησιμοποίηση, τον επανασχεδιασμό τους και τη μεταμόρφωσή τους σε νέα προϊόντα, χρηστικά κυρίως, υψηλής ποιότητας και αισθητικής.

Στις αρχές του 2016, απευθύνθηκε κάλεσμα στους ανθρώπους που συνθέτουν το δίκτυο πωλητών της «σχεδίας», εφόσον το επιθυμούν, να συμμετάσχουν σε δωρεάν μαθήματα επαναχρησιμοποίησης. Όσοι ανταποκρίθηκαν ξεκίνησαν αμέσως. Όλοι τους ήταν άνω των 50 χρόνων. Οι ωφελούμενοι εκπαιδεύτηκαν (και εξακολουθούν να εκπαιδεύονται) ώστε να μπορούν οι ίδιοι να δημιουργήσουν αντικείμενα υψηλής ποιότητας από χαρτί (από μολύβια από μολύβια μέχρι τσάντες, σκουλαρίκια, σουβέρ κ.λπ.).

Τα αντικείμενα αυτά διατίθενται πλέον στο πωλητήριο-εκθετήριο του «σχεδία αρτ» στο κέντρο της Αθήνας (Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2), αλλά σε επιλεγμένα καταστήματα, αλλά και σε μουσεία, γκαλερί κ.λπ. στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (εδώ η λίστα), εξασφαλίζοντας, όπως είναι ο βασικός στόχος του προγράμματος, ένα έσοδο στους ωφελούμενους και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του νέου αυτού μοντέλου κοινωνικής υποστήριξης και επιχειρηματικότητας.

Πέρα από τις ευκαιρίες ενεργοποίησης, ενδυνάμωσης, εκπαίδευσης και απασχόλησης, μέσα από το πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης «σχεδία αρτ», άνθρωποι που σήμερα δοκιμάζονται σκληρά όχι μόνο αποκτούν πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην απασχόληση, αλλά, με τον καιρό, αναλαμβάνουν σημαντικό κοινωνικό ρόλο, γίνονται «community leaders», αφού οι ίδιοι πλέον οργανώνουν και επιβλέπουν τα εργαστήρια και σεμινάρια επαναχρησιμοποίησης που οργανώνονται είτε στους χώρους μας, είτε και αλλού, τα οποία απευθύνονται σε μικρούς (σχολεία κ.λπ.) και μεγάλους ώστε να μάθουμε όλοι τα μυστικά τις διαδικασίας της επαναχρησιμοποίησης, ενισχύοντας την ατομική και συλλογική κοινωνική αλλά και περιβαλλοντική συνείδηση (για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: info@shediart.gr.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «σχεδία αρτ» είναι, ίσως, μοναδικό στον κόσμο, υπό την έννοια ότι, ενώ μπορεί να υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες (είτε εμπορικού είτε κοινωνικού χαρακτήρα) που επαναχρησιμοποιούν σελίδες εφημερίδων και περιοδικών, μετατρέποντάς τες σε άλλα αντικείμενα, στο βαθμό που γνωρίζουμε, δεν υπάρχει άλλο έντυπο μέσο ενημέρωσης (γιατί η «σχεδία» είναι και μέσο ενημέρωσης) που να αξιοποιεί/επαναχρησιμοποιεί τα δικά του αδιάθετα τεύχη με αυτόν τον τρόπο.

Πληροφορίες

  Κολοκοτρώνη 56, 10560 ΑΘΗΝΑ
210 331 6849

 Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο από τις 08:30 το πρωί έως και αργά το βράδυ.
 

Για τηλεφωνικές κρατήσεις κάλεσε στο 210 331 6849 ή στείλε μας μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@shediart.gr.