Με αγάπη από την Ουκρανία

Πώς λέμε «σχεδία» στα ουκρανικά; Τι ακριβώς είναι τα «Βαρενίκι»; Το «Ούζβαρ»; Μη νομίζετε. Και εμείς τώρα τα μαθαίνουμε, κάνοντας, μάλιστα, εντατικά μαθήματα με αφορμή μια εξαιρετική πρωτοβουλία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μέρος της οποίας έχει την τιμή να είναι και το «σχεδία home».

Το café-bar-εστιατόριο της «σχεδίας» μας, λοιπόν, είναι ένα από τα τέσσερα μόλις εστιατόρια της Αθήνας που συμμετέχει στο Φεστιβάλ Μαγειρικής «Μαγειρεύοντας με Πρόσφυγες» (Cooking #WithRefugees), σκοπός του οποίου είναι να παρουσιάσει νέες γαστρονομικές εμπειρίες και να αναδείξει τη δύναμη της συμπερίληψης.

Σεφ από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Καμερούν και την Ουκρανία ενώνουν τις δυνάμεις και την τέχνη τους με τους «resident chefs» τεσσάρων εστιατορίων της Αθήνας.

«Με όχημα την παγκόσμια γλώσσα του φαγητού, το φετινό Φεστιβάλ εστιάζει στις δεξιότητες και τα ταλέντα των προσφύγων και αποδεικνύει ότι η ένταξη των προσφύγων είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προκειμένου να ξαναρχίσουν τη ζωή τους και να συνεισφέρουν ενεργητικά στις κοινότητες που τους υποδέχονται», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία.

Στη «σχεδία» μάς έλαχε η Ουκρανία. Η Μαρία Μπορισένκο (Mariia Borysenko) θα συμπράξει με τον σεφ Κώστα Λύκουρα, στην κουζίνα του «σχεδίας home», αυτή την Κυριακή 18 Ιουνίου, αλλά και τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, παρουσιάζοντας πιάτα και γεύσεις μαγικές από την πολύπαθη, εμπόλεμη χώρα.

Το μενού έχει από Οκρόσκα και Βαρενίκι μέχρι Ούζβαρ.

Μόνο για δύο μέρες, μόνο στη «σχεδία».

Όλα αυτά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.                  

Το ουκρανικό μενού στο «σχεδία home» θα έχει ως εξής:

Okroshka

Κρύα σούπα γιαουρτιού με αγγούρι, πατάτα και βραστά αυγά (7€)

Cold yogurt soup with cucumber, potato, boiled eggs (7€)

Borscht

Σούπα παντζαριού με μοσχάρι και λαχανικά (7€)

Beetroot soup with beef and vegetables (7€)

Varenyky vegan

Βαρένικι με γέμιση πατάτας (8€)

Dumplings filled with potato (8€)

Varenyky

Βαρένικι με γέμιση κιμά (9€)

Dumplings filled with meat (9€)

Κέικ Κιέβου Kiev cake 6€

Uzvar

Ρόφημα με αποξηραμένα καπνιστά φρούτα με πάγο (3€)

Smoked dried fruit drink served with ice (3€)

Το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

Mariia & Κώστας – Σχεδία Home

Το Φεστιβάλ κάνει το ντεμπούτο του με τη Mariia Borysenko στο εστιατόριο του ‘Σχεδία Home’, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Τα oυκρανικά παραδοσιακά Varenyky (Βαρένικι) και το αγαπημένο κέικ Κιέβου της Mariia θα συναντήσουν τις γεύσεις του σεφ Κώστα Λύκουρα στο φιλόξενο σπίτι του κόμβου αλληλεγγύης ‘Σχεδία Home’, που λειτουργεί από την ομάδα του ελληνικού περιοδικού δρόμου «Σχεδία».

Diane & Αγάπη – Λόντζα της Γειτονιάς

Η Diane Priscille Ndzouatchoua μάς ετοιμάζει γεύσεις από το Καμερούν που θα ζεστάνουν την καρδιά μας, όπως το φημισμένο της κοτόπουλο “Poulet DG” που δένει ιδανικά με τα ανεπιτήδευτα πιάτα της σεφ Αγάπης Μιχελή, στο ταχυφαγείο νέας γενιάς ‘Η Λόντζα της Γειτονιάς’ στα Εξάρχεια.

Roya & Ελένη, Ηλέκτρα   Lost Athens

Η γυναικεία μαγειρική ομάδα του ‘Lost Athens’ και οι σεφ Ελένη Σαράντη και Ηλέκτρα Ρήγκου καλωσορίζουν στην κουζίνα τους τη Roya Saifi και τα πεντανόστιμα πιάτα της από το Αφγανιστάν, προσφέροντας μια νέα γαστρονομική και πολιτισμική εμπειρία σε μια από τις πλέον πολυσύχναστες γειτονιές της Αθήνας, το Παγκράτι.

Adel & Γωγώ – Στοά Κεραμεικός

Στο εστιατόριο ‘Στοά Κεραμεικός’ η σεφ Γωγώ Δελογιάννη συνδυάζει τις ελληνικές γεύσεις της με τις Συριακές συνταγές του Adel Boshi και ετοιμάζουν ένα πλήρες μενού που θα βάλει σε μεγάλο πειρασμό τους Αθηναίους στο ιδανικό κλείσιμο του Φεστιβάλ.

Επειδή η αλληλεγγύη όπως και η αγάπη περνάει και από το στομάχι

*Για κρατήσεις θέσεων & περισσότερες πληροφορίες: info@shediahome.gr, 213 0231220, www.shedia.gr