Η Περιφέρεια Αττικής σε συνδιοργάνωση με την Πεδίον για την τέχνη και τον πολιτισμό Α.Μ.Κ.Ε. σε συνεργασία με το Περιοδικό Δρόμου «Σχεδία» και υπό την αιγίδα της Ένωσης Κριτικών Τέχνης AICA Hellas παρουσιάζει την έκθεση «Πεδίον», χώρος συνάντησης στο Πεδίον του Άρεως και στο «σχεδία home» στην Αθήνα.
Το Πεδίον του Άρεως αποτελεί από τον 19ο αιώνα έναν δημόσιο χώρο συγκέντρωσης του κοινού για περίπατο και αναψυχή. Στην πορεία της ύπαρξής του έχει βιώσει περιόδους άνθησης αλλά και τρομερής παρακμής, κυρίως τα χρόνια της έντονης οικονομικής και προσφυγικής κρίσης (2008-2018). Η υγειονομική κρίση τα τελευταία τρία χρόνια έφερε το πάρκο ξανά στο προσκήνιο. Σε μια μητρόπολη όπου η ζωή και η δράση των κατοίκων της ήταν για πολλούς μήνες σε «παύση» λόγω του επιβαλλόμενου εγκλεισμού, το πάρκο αποτέλεσε την μοναδική έξοδο χιλιάδων πολιτών προς την «ελευθερία». Έγινε το ίδιο η μεταγραφή των εννοιών της ελευθερίας, της πολιτισμικότητας, του δημόσιου αγαθού, του διαλόγου και της επικοινωνίας.
Η έκθεση «Πεδίον» προτάσσεται ως ένας χώρος επικοινωνίας και στοχασμού, που έχει σκοπό να καταστήσει ορατές, μέσα από μια πλούσια και πολυποίκιλη καλλιτεχνική παραγωγή, όψεις και αναζητήσεις της καθημερινότητας σε κρίση, μιας βιωμένης ατομικής εμπειρίας που ανάγεται σε συλλογική συνείδηση. Θα μπορούσε να οριστεί ως η μελέτη της διαλεκτικής σχέσης ανάμεσα στο ατομικό και το συλλογικό, ανάμεσα στο παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον, ανάμεσα στην τέχνη και την κοινωνία, ανάμεσα στον θεατή και το έργο τέχνης και τέλος, ανάμεσα στους ανθρώπους.
Η έκθεση είναι ένα εγχείρημα, ένα πεδίο-τόπος συνύπαρξης και ανταλλαγής ιστοριών διαφορετικών ανθρώπων μέσα από το πρίσμα της τέχνης. Πέρα από το πάρκο, η έκθεση συνεχίζει στο χώρο του Περιοδικού Δρόμου «Σχεδία», στο «σχεδία home» στην οδό Κολοκοτρώνη στο κέντρο της πόλης, καθώς ένας από τους βασικούς στόχους του περιοδικού είναι η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση των πολιτών γύρω από τα κρίσιμα ζητήματα της έλλειψης στέγης, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Η έκθεση επιθυμεί να καταγράψει την ιστορία του παρόντος, να αναδείξει για άλλη μια φορά την σημασία του πολιτισμού και των ανθρώπων του στην κοινωνία, να υπογραμμίσει το πώς η τέχνη έχει καθοριστικό ρόλο στην αέναη ερμηνευτική διαδικασία της πραγματικότητας και εν γένει του κόσμου.
Καλλιτέχνες: Αντώνης Αντωνίου (Κύπρος), Αντώνης Βάθης (Ελλάδα), Νίκος Iavazzo (Ιταλία), Paolo Incarnato (Ιταλία), Ανδρέας Καλλή (Κύπρος), Μπάμπης Καραλής (Ελλάδα), Ελένη Λύρα (Ελλάδα), Ελεάννα Μαρτίνου (Ελλάδα), Cornelia Mittendorfer (Αυστρία), Ευσεβία Μιχαηλίδου (Ελλάδα), Φρύνη Μουζακίτου (Ελλάδα), Δήμητρα Παπαγιάννη (Ελλάδα), Ανδρέας Σάββα (Κύπρος), Δημήτρης Σκουρογιάννης (Ελλάδα), Φίλιππος Τσιτσόπουλος (Ελλάδα), Γιούλα Χατζηγεωργίου (Κύπρος)
Επιμελητές: Νίκη Παπασπύρου και Στρατής Πανταζής
Χώροι διεξαγωγής:
*Πεδίον του Άρεως (χώρος ανάμεσα στην προτομή του Μάρκου Μπότσαρη και του ταφικού μνημείου του Υψηλάντη-Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών)
*«σχεδία home» (οδός Κολοκοτρώνη 56, Αθήνα)
Διάρκεια έκθεσης: 6 – 18 Σεπτεμβρίου 2022
Στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2022, #103, του Περιοδικού Δρόμου «Σχεδία» φιλοξενείται αφιέρωμα στην έκθεση Πεδίον, χώρος συνάντησης.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων:
Εγκαίνια:
Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου Εγκαίνια έκθεσης στο Πεδίον του Άρεως, 18:30
Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου Εγκαίνια έκθεσης στο «σχεδία home» 19:00
Περφόρμανς του Φ. Τσιτσόπουλου, στο «σχεδία home» 20:00
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα (περιορισμένος αριθμός, email: pedionartnpcs@gmail.com):
Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μεταμορφώσεις του δημόσιου χώρου» για παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών, Πεδίον του Αρέως, 11:00
Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μεταμορφώσεις του δημόσιου χώρου» για παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών, «σχεδία home», 11:00
Δράσεις:
Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου Περφόρμανς του Φ. Τσιτσόπουλου στο Πεδίον του Άρεως, 19:30
Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου Δράση της Ε. Μαρτίνου, συνάντηση στο Πεδίον του Άρεως με κατεύθυνση προς το «σχεδία home» 18:00
Για περισσότερες πληροφορίες:
Πεδίον ΑΜΚΕ εδώ & email: pedionartnpcs@gmail.com
Στο fb της εκδήλωσης εδώ