Συνάντηση στην μπάρα για τον Θεό

«Το γιατί ο Θεός της αγάπης επιτρέπει τον πόνο των αθώων είναι θεωρητικά αναπάντητο και αποτελεί τον κατεξοχήν θεολογικό λόγο εξόδου από την πίστη. Αυτό σημαίνει αλλαγή προοπτικής: Από το τι κάνει ο Θεός για μένα στο τι κάνω εγώ για τον άλλο. Πίστη χωρίς θεοδικία, πίστη ως ευθύνη και αγάπη για τον άλλον. Ας πας σε όσες ακολουθίες θέλεις, ας λιώσεις στη νηστεία, ας μάθεις απέξω όλη τη Βίβλο. Όποιος αναζητάει το ίχνος του Θεού σε αυτόν τον κόσμο δεν θα το βρει παρά μόνο στο πρόσωπο του άλλου ανθρώπου, και κυρίως των αρρώστων, των πεινασμένων, των ξένων, των φυλακισμένων», είχε πει, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας και πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης κ. Σταύρος Ζουμπουλάκης, αλλά και του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού και φιλανθρωπικού ιδρύματος «Αρτος Ζωής» στη συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει, με τίτλο «Το ίχνος του Θεού στο πρόσωπο του άλλου».

Με τα Χριστούγεννα προ των πυλών, ο κ. Σταύρος Ζουμπουλάκης είναι το ιδανικό πρόσωπο και το ζήτημα της θρησκείας το ιδανικό θέμα για να εγκαινιάσουμε στο νέο σπίτι της «σχεδίας» μας ένα πρότζεκτ που έχουμε χρόνια κατά νου: έναν ξεχωριστό κύκλο εκδηλώσεων, τις «Συναντήσεις στην μπάρα», όπου με ένα ποτό ή έναν καφέ στο χέρι, θα ανοίγουμε μια σειρά από συζητήσεις για βαθιά κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν όλους ως πολίτες και τα οποία έχουμε αναδείξει μέσα από τις σελίδες του ελληνικού περιοδικού δρόμου, μία πρωτοβουλία που φιλοδοξούμε να καταστεί θεσμός και σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας. Είναι μια ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά, να στοχαστούμε συλλογικά, να ανταλλάξουμε ιδέες και προτάσεις.

Πρόκειται για μια ιδέα την οποία υλοποιούμε ήδη από το Μάρτιο του 2019, με μεγάλη επιτυχία, στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τη Rehab Pub, τη μοναδική παμπ ανταποδοτικού χαρακτήρα της πόλης. Είναι ένα όραμα που είχαμε εδώ και καιρό, να καταστήσουμε το «σχεδία home» μία τέτοια νησίδα δημοκρατίας, ιδεών και ανταλλαγής απόψεων.

Αυτή η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, στις 19:30 στον χώρο του καφέ του ιστορικού κτιρίου της οδού Κολοκοτρώνη. Θα συζητήσουμε με τον κ. Ζουμπουλάκη για την ανάγκη ενός χριστιανισμού της δημόσιας μαρτυρίας και της αλληλεγγύης. Θα αγγίξουμε ζητήματα όπως ποια είναι η θέση της θρησκείας στη δημόσια σφαίρα. Πώς βιώνεται η πίστη σε μία εκκοσμικευμένη κοινωνία; Γιατί ο χριστιανισμός αποκαλείται «θρησκεία της χαράς»; Ποιο είναι το υπαρξιακό νόημα της πίστης; Πώς η θρησκεία διαλέγεται με τη φιλοσοφία, την τέχνη, τον αθεϊσμό; Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Σπύρος Ζωνάκης.