“Σχεδία”: Πωλητές για μία ώρα  

  Αγαπημένοι άνθρωποι από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, συμπολίτες μας που διακρίνονται με το έργο τους ο καθένας στον δικό του χώρο ετοιμάζονται να μπουν στο κόκκινο γιλέκο και να καταλάβουν ένα από τα πόστα των  πωλητών της «σχεδίας». Μεταξύ αυτών, η συγγραφέας Άννη Θεοχάρη και οι ηθοποιοί Λεωνίδας Κακούρης, Αλίνα Κωτσοβούλου και  Ντορέττα Παπαδημητρίου, που θα «παρελάσουν» από το «σχεδία home» φορώντας το κόκκινο γιλέκο, άνθρωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, στελέχη και εργαζόμενοι εταιρειών και φορέων, μαθητές, εκπρόσωποι της πολιτείας και του πολιτικού κόσμου, εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών στη χώρα μας, μα και δεκάδες φίλοι και υποστηρικτές του ελληνικού περιοδικού δρόμου, οι οποίοι κρατώντας τη «σχεδία» ψηλά, θα κάνουν τούτο το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου κεντρικά «πόστα» της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δικά τους για να στείλουν το δικό τους μήνυμα ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Όλα αυτά στο πλαίσιο των δράσεων της Διεθνούς Εβδομάδας Πωλητών Περιοδικών Δρόμου (International Vendor Week), στις οποίες, βεβαίως, συμμετέχει και το ελληνικό περιοδικό δρόμου.

Ο Φεβρουάριος είναι μήνας «γενεθλίων» της «σχεδίας», αλλά και ο μήνας που υλοποιούνται μια σειρά δράσεων σε όλα τα περιοδικά δρόμου του πλανήτη, στο πλαίσιο της «Διεθνούς  Εβδομάδας Πωλητών Περιοδικών Δρόμου». Μία από τις πλέον δημοφιλείς είναι η δράση «Πωλητής για μία ώρα». Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, συμπολίτες μας που διακρίνονται με το έργο τους ο καθένας στον δικό του χώρο, φίλοι αναγνώστες και υποστηρικτές της «σχεδίας» θα φορέσουν το κόκκινο γιλέκο των πωλητών του ελληνικού περιοδικού δρόμου και θα καταλάβουν από τις 11:00 το πρωί ένα από τα πόστα στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, και φέτος, σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (3-9) Φεβρουαρίου, στη δράση συμμετέχουν ομαδικά φορείς, ιδρύματα, γραφεία και εταιρείες, ακόμη και σχολεία.

Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, από τις 12 το μεσημέρι, θα «παρελάσουν» από το «σχεδία home», φορώντας το κόκκινο γιλέκο και ζεσταίνοντας όχι μόνο τη δική τους καρδιά μα και τις ψυχές όλων μας, η συγγραφέας Άννη Θεοχάρη και οι ηθοποιοί Αλίνα Κωτσοβούλου, Λεωνίδας Κακούρης και Ντορέττα Παπαδημητρίου.

Την αυλαία άνοιξαν τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου οι άνθρωποι της εταιρείας McCΑΝΝ, που φόρεσαν το κόκκινο γιλέκο από τις 10 ώς τις 11 το πρωί στο μετρό του Χαλανδρίου, ακολουθούμενοι από τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Κηφισιάς που μπήκαν στο κόκκινο γιλέκο από τις 14:30 ώς τις 16:00 στο κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος στην Κηφισιά. Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου ήταν η σειρά των ανθρώπων της Interamerican να βγουν με το κόκκινο γιλέκο για μία ώρα, από τις 09:30 ώς τις 10:30, στο σταθμό του μετρό Συγγρού-Φιξ, ενώ από τις 11 ώς τις 12 το πρωί στην έξοδο του μετρό στο Πανεπιστήμιο βγήκαν η δημοσιογράφος Σοφία Τριανταφυλλοπούλου, οι άνθρωποι του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδας, δίνοντας τη σκυτάλη στους ανθρώπους του ραδιοφωνικού σταθμού Pepper.

Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου θα σταθούν στην πλατεία Συντάγματος, από τις 12:00 ώς τις 13:00, κρατώντας ψηλά τη «σχεδία» εκπρόσωποι του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ενώ οι άνθρωποι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την ίδια μέρα και ώρα στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Από τη μεριά τους, οι άνθρωποι του Μουσείου Μπενάκη θα στείλουν τα δικά τους μηνύματα ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό από την πλατεία του Κολωνακίου, μεταξύ 14:00 και 15:00. Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, ο πρεσβευτής της Αυστραλίας στη χώρα μας κ. Arthur Spyrou θα φορέσει το κόκκινο γιλέκο στην έξοδο του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ οι άνθρωποι του British Council θα βρίσκονται με το κόκκινο γιλέκο στην πλατεία Κολωνακίου, από τις 15:00 ώς τις 16:00. Οι εργαζόμενοι της Teleperformance, δε, θα πάρουν μία γεύση από τη ζωή με το κόκκινο γιλέκο, από τις 16:30 ώς τις 17:30, στους σταθμούς του ΗΣΑΠ, σε Μοσχάτο, Ταύρο και Πειραιά.

Αυτό  το Σάββατο, στην Αθήνα, το κόκκινο γιλέκο θα φορέσουν, επίσης, ο παρουσιαστής Γιώργος Λέντζας (πλατεία Αγίας Ειρήνης), ο ζαχαροπλάστης και συγγραφέας Στέλιος Παρλιάρος (οδός Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου), οι συγγραφείς Άλκηστις Χαλικιά (Μετρό Ακρόπολη), Γιώργος Ευγενιάδης (Μετρό Πανεπιστήμιο, έξοδος Βιβλιοθήκη), οι τραγουδοποιοί Μάγδα Βαρούχα (πλατεία Συντάγματος) και Ματούλα Ζαμάνη (στη λαϊκή αγορά των Εξαρχείων, επί της οδού Καλλιδρομίου), οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Αϊδίνη (πλατεία Κοραή), Δημήτρης Λιόλιος (πλατεία Κολωνακίου),  Κλέλια Ρένεση (πλατεία Καπνικαρέας), Γιούλικα Σκαφιδά (πλατεία Συντάγματος, οδός Ερμού), Γιάννης Στάνκογλου (πλατεία Κολωνακίου), Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (πλατεία Συντάγματος), Γιώργος Χρανιώτης (πλατεία Κολωνακίου), οι υπερμαραθωνοδρόμοι Πέτρος Παρθένης και Σπύρος Λογοθέτης (πλατεία Συντάγματος, οδός Ερμού), ο διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Εμμανουήλ Πλειώνης (Μετρό Μοναστηράκι, έξοδος Αθηνάς), ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γιώργος Σταμάτης (Μετρό Ακρόπολη), ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ» κ. Παύλος Γερουλάνος (Μετρό Πανεπιστήμιο, έξοδος Βιβλιοθήκη), καθώς και οι δημοσιογράφοι Γιώργος Ευγενίδης (Μετρό Πανεπιστήμιο, έξοδος Βιβλιοθήκη),Νίκος Καρμοίρης (Μετρό Μοναστηράκι, έξοδος Αθηνάς), Ελευθερία Κουμάντου (λαϊκή Εξαρχείων, επί της οδού Καλλιδρομίου), Αναστασία Λεωνίδου κι Εύα Παπαδοπούλου (πλατεία Συντάγματος, αρχή Ερμού), Γιάννης Πολίτης (οδός Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου), Ευθύμης Σαββάκης (πλατεία Συντάγματος), Ροδοθέα Σεραλίδου (πλατεία Αγίας Ειρήνης).

Στη Θεσσαλονίκη, την αρχή θα κάνουν την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου φοιτητές και καθηγητές του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, από τις 12:00 ώς τις 13:00 (Τσιμισκή και Κομνηνών, Τσιμισκή και Κ.Ντηλ), ακολουθούμενοι από πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στο καμπ στα Νέα Λουτρά Απολλωνίας, καθώς και εργαζόμενους στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, που θα φορέσουν το κόκκινο γιλέκο από τις 12:00 ώς τις 13:00 (Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας). Από την πλευρά τους, τα μέλη της εθελοντικής ομάδας «Κάνε Κάτι» θα βιώσουν τη ζωή με το κόκκινο γιλέκο από τις 18:00 ώς τις 17:00.


Το Σάββατο, στα πόστα τους θα είναι και θα σας περιμένουν ο πρεσβευτής Βέλτιστων Πρακτικών του ΟΗΕ Αλέξανδρος Τανασκίδης (Τσιμισκή και Ίωνος Δραγούμη), ο καλλιτέχνης Γιώργος Μαυρίδης (Τσιμισκή και Αριστοτέλους), η σκηνοθέτρια και ηθοποιός Βαρβάρα Δουμανίδου (Τσιμισκή και Ε. Αμύνης), ο ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου (Τσιμισκή και Κ.Ντηλ), η διευθύντρια του Ιδρύματος «Μέλισσα» Βασιλεία Μαύρου (πλατεία Αγίας Σοφίας), η συγγραφέας  Χαρά Χρυσάφη (Τσιμισκή και Π.Π.Γερμανού), η ψυχοθεραπεύτρια Νέλη Βυζαντιάδου (Τσιμισκή και Π.Π. Γερμανού), η κοινωνική ανθρωπολόγος στο Solidarity Now Σοφία Γκαρανέ (Ερμού και Αριστοτέλους), ο καθηγητής Συμβολικής και Δογματικής Θεολογίας στο ΑΠΘ και μουσικός Χρυσόστομος Σταμούλης (Τσιμισκή και Αγ. Σοφίας), η αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου (Τσιμισκή και Γρ. Παλαμά), η ραδιοφωνική παραγωγός Πέτρα Καρυώτη (Μητροπόλεως και Αριστοτέλους),οι δημοσιογράφοι Ναυσικά Γκράτσιου (Τσιμισκή και Π. Μελά), Κωστής Ζαφειράκης (Τσιμισκή και Κομνηνών), Νικόλ Καζαντζίδου (Τσιμισκή και Βενιζέλου), Αλεξάνδρα Παπαδάκη (Τσιμισκή και Κ. Ντηλ), Έλενα Παπαδημητρίου (Τσιμισκή και Δ. Γούναρη), Έρη Χριστοφορίδου (Τσιμισκή και Αριστοτέλους), μέλη της ομάδας του TFC Magazine(Τσιμισκή και Π. Μελά), εργαζόμενοι των εταιρειών Oxygen (Τσιμισκή και Δημ. Γούναρη) και Teleperformance (Τσιμισκή και Αγ. Σοφίας), εκπρόσωποι του Κέντρου Προστασίας Ανηλίκων «Φάρος του Κόσμου» (Μητροπόλεως και Αγ. Σοφίας), όπως και μαθητές και καθηγητές των εκπαιδευτηρίων «Βασιλειάδη» (Τσιμισκή και Βενιζέλου).

Αναλυτικές πληροφορίες για τη δράση «Πωλητής για μία ώρα» θα βρείτε στον ιστότοπο της «σχεδίας» μας (www.shedia.gr).