AFL GRAND FINAL: Ο πολιτισμός των σπορ ζωντανά στο «σχεδία home»

Ποιος είναι ο Πίτερ Ντάικος (Peter Daicos); Ο Λάχναλ Νιλ; Τι μπορεί να σημαίνει το «μπιχάιντ» (behind) πέρα από αυτό που υποψιάζονται οι αγγλομαθείς; Πού ακριβώς βρίσκεται το Τζιλόνγκ και, εν τέλει, πώς παίζεται το πιο δημοφιλές άθλημα της Αυστραλίας, το περίφημο «Οζι Ρουλς» («Aussie Rules»); Το περιοδικό δρόμου «σχεδία» και το «σχεδία home», μας μυούν στον θαυμαστό κόσμο του AFL αυτό το Σάββατο με τη ζωντανή μετάδοση του Μεγάλου Τελικού (Grand Final), υπό τη συνοδεία ενός λαχταριστού πατροπαράδοτου αυστραλιανού πρωϊνού.

Εκατό σαράντα τρία χρόνια ζωής (143) μετρά ένα άθλημα που παίζεται σε ένα σημείο του πλανήτη, το οποίο πάντα έχει πάνω του τους προβολείς της δημοσιότητας. Και όμως, το παιχνίδι αυτό δεν έχει καταφέρει να σπάσει τα όχι τόσο στενά όρια της γενέτειράς του (χωρίς, ωστόσο, να δείχνει να ενοχλείται ιδιαίτερα από αυτή την πραγματικότητα).

Πρόκειται για το «Αυστραλιανό ποδόσφαιρο», το περίφημο Australian Football League (AFL) που στην Αυστραλία κάνει κυριολεκτικά θραύση.  Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ομοσπονδίας του Αυστραλιανού Ποδοσφαίρου, παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα παιχνίδια μεταδίδονται πλέον ζωντανά και τηλεοπτικά, κάθε χρονιά σημειώνεται νέο ρεκόρ προσέλευσης θεατών στα γήπεδα.

6,951,304 παρακολούθησαν τους 198 αγώνες της περασμένης αγωνιστικής περιόδου, που σημαίνει 35.107 θεατές ανά αγώνα, με τους πρωταθλητές Ρίτσμοντ να κόβουν 59.994 εισιτήρια σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι τους. Το  «Οζι Ρουλς» δεν είναι απλά ένα παιχνίδι. Είναι κομμάτι της αθλητικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του μακρινού αυτού τόπου και έτσι φαίνεται να το προσλαμβάνει η τοπική κοινωνία.

Αυτό το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, η χώρα ή τουλάχιστον η πολιτεία της Βικτώριας θα βρίσκεται καθηλωμένη μπροστά στις μικρές της οθόνες, καθώς πραγματοποιείται ο μεγάλος τελικός (Grand Final) μεταξύ των ομάδων του Ρίτσμοντ (Richmond) και του Τζιλόνγκ (Geelong).

Είναι ένα παράθυρο όχι μόνο σε έναν άλλον αθλητικό κόσμο, αλλά και σε έναν ολόκληρο πολιτισμό και αυτό το παράθυρο ανοίγει διάπλατα το περιοδικό δρόμου «σχεδία», διοργανώνοντας τη ζωντανή μετάδοση του Μεγάλου Τελικού, της μεγάλης αυτής αθλητικής γιορτής, στο «σχεδία home», στην καρδιά της Αθήνας (Κολοκοτρώνη 56 & Νικίου 2, www.shediahome.gr).

O αγώνας ξεκινάει στις 11:30 και συνοδεύεται (για όποιους το επιθυμούν) με ένα λαχταριστό πατροπαράδοτο αυστραλιανό πρωινό (Australian brekkie).

Οι επισκέπτες θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να δουν από κοντά τη φωτογραφική έκθεση με τίτλο “Έλληνες της Αυστραλίας: Μέσα από τη δική τους εικόνα” (Greek-Australians: In Their Own Image), που απαρτίζεται από φωτογραφίες της ελληνοαυστραλής φωτογράφου και ερευνήτριας Έφης Αλεξάκη, η οποία, με τη σειρά της, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου.

Με δεδομένους τους περιορισμούς εξαιτίας του Covid-19 ενθαρρύνεται η κράτηση θέσεων. Δεν επιτρέπεται η παρουσία ορθίων. Το «σχεδία home» τηρεί ευλαβικά όλες τις οδηγίες και πρωτόκολλα για την προστασία όλων μας από τον κορωνοϊό.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: 213 0231220, info@shediahome.gr, www.shediahome.gr.